• TIPS VAN CARLOS //
 • TIPS VOOR JULLIE ZOEKTOCHT NAAR DE BESTE VIDEOGRAAF

  De zoektocht naar de perfecte videograaf, wij omschrijven dit als the pursuit for WOW.
  Laten we jullie helpen en beginnen bij het begin:

  Jullie willen een film, en niet zomaar eentje. Jullie willen overrompeld worden met een stijlvolle, eigenzinnige, tijdloze trouwfilm vol emotie. Logisch! Maar waar te beginnen en waar op te letten?

  Wij hebben met BruidBeeld jarenlange ervaring in de branche en doordat wij in het verleden meermaals een wereldwijde conferentie voor trouwfilmmakers hebben georganiseerd, hebben wij zelf ook door duizenden videografen gezocht om onze perfecte en vooral diverse line-up van sprekers te vinden.

  We kunnen deze tips heel technisch aanpakken maar we gaan jullie tips geven aan de hand van de vier meest gehoorde opmerkingen van onze koppels tijdens deze zoektocht.


 • 01. Ik wil niet poseren en ik voel me ongemakkelijk voor de camera.

  Los van het feit dat de taak aan ons videografen is om jullie zo gemakkelijk mogelijk te laten voelen, is er een grens in wat jullie als prettig ervaren. Een goede indicatie bij het kijken naar films is om momenten te herkennen.

  Hebben de koppels interactie met elkaar of juist met de camera?
  Voelt het stel zich zichtbaar ongemakkelijk of laten ze emoties de vrije loop?
  Bestaat de film voor meer dan een kwart uit shoot? Dan kan je gerust stellen dat er een uitgebreide en lange shoot aan vooraf ging.

  MAAR….vind je poseren juist echt super, kijk dan naar de kwaliteit van de shoots. Zijn ze mooi, uitdagend, creatief en stijlvol of voelt het bijna routinematig aan. Alles wat een videograaf maakt draait om gevoel!

  Waar bevinden wij ons als het om dit onderwerp gaat? Wij geven echt de voorkeur aan niet te veel poseren en niet te lange shoots die ten koste gaan van kostbare tijd met jullie vrienden en familie. Balans is het sleutelwoord.

  Willen jullie veel shooten…PRIMA, dat kunnen we zeker! Maar ik zou echt altijd aanraden om meer tijd met jullie vrienden en familie door te brengen dan met de videograaf en fotograaf.


 • 02. Ik wil echte momenten.

  Een groot deel van de vorige tips geldt hier natuurlijk ook.
  Maar ook is het interessant om te kijken in hoeverre de ceremonie terugkomt in de film.
  Hoe zijn de shots tijdens de receptie?
  Voelen de shots van vrienden en familie meer als een verplicht shot en ontbreekt de emotie volledig in deze shots?
  Voel je ontspanning en emotie in de shots, dan zit het goed!


 • 03. Ik wil niet dat mijn videograaf de aandacht trekt.

  Wat ik al eens eerder gezegd heb, niet opvallen bestaat bijna niet. Maar je kunt er wel alles aan doen om zo discreet mogelijk door een dag heen te bewegen.
  In ons geval wil dat zeggen; we werken met weinig en klein apparatuur. Geen intimiderende camera’s, geen grote lampen. Nee, niets van dat. Discreet betekent voor ons ook het aanvoelen van momenten. De momenten waarop wij het voortouw moeten nemen, en momenten waar we alleen maar toekijken.

  Als videograaf is het makkelijk om de aandacht te trekken. Maar hoe zie je dat aan films?

  Beweging in beeld, gaat gepaard met rondlopen. Lopend valt iemand meer op dan in stilstaande positie. Dus heb je het gevoel dat de camera meeloopt met de bruid voor dat toffe shot….realiseer je dan ook dat de camera meeloopt met jou om dat toffe shot te maken.

  Kijken mensen in de camera tijdens recepties, ceremonies etc. dan is dat een indicatie van ongemak.

  Kijken de koppels veel in de camera, dan is dat een teken dat ze van de videograaf iets verwachten. Of ze hebben te veel aanwijzingen gehad of ze hebben geen idee wat de videograaf wil. In beide gevallen trekt de videograaf danwel bedoeld of onbedoeld aandacht.

  Dus films waar mensen zich natuurlijk gedragen, waar mensen lachen en emotie durven te tonen en waar het camerawerk een rustig gevoel opwekt, dat zijn de films en filmmakers die je moet onthouden als je dit een belangrijk punt vindt.


 • 04. Is samenwerken met de fotograaf geen probleem?

  Nee, dat zou niet het geval moeten zijn. Maar ik ken fotografen die het een ramp vinden om met een videograaf te werken en ik ken videografen die het niet trekken om met een fotograaf te werken.

  Maar sowieso kunnen alle ervaren videografen en fotografen samenwerken. Die hebben de rust, ervaring en zijn zelfverzekerd genoeg om samen tot een mooi resultaat te komen. Daarnaast zijn zij met ervaring ook juist bewust van hoe belangrijk het is om zo’n lange dag op een fijne, gezellige manier door te komen. Het samenwerken zit hem juist ook in de rustmomenten.

  Omdat wij in het verleden film en foto als combinatie hebben aangeboden, weten wij als geen ander hoe samen te werken om beiden het mooiste resultaat te krijgen. Het resultaat is dat we veel fotografen om ons heen hebben die graag met ons samenwerken en koppels doorsturen naar BruidBeeld. Dat is iets waar we heel trots op zijn! Daarnaast hebben wij ook fotografen in elke stijl denkbaar waar we graag mee samenwerken. Vraag ons gerust om tips!

  BELANGRIJK: Als je veel geld investeert in een goede videograaf of fotograaf, dan raden wij het echt af om daar tegenover een compleet onervaren persoon te zetten. Dit zijn voor videografen en fotografen vaak de meest frustrerende combinaties.


 • Daarnaast: let ook niet te veel op generieke teksten.

  Persoonlijkheid en karakter is wat je zoekt, geen generieke teksten:

  - 5 bruiloften ervaring of 500 bruiloften ervaring, iedereen roemt zijn ervaring.
  - Het gebruik van donkere beelden met een bruine filter wordt alsnog verkocht als frisse en echte kleuren.
  - De term tijdloos komt vaak voorbij, maar flashy cuts en trendy stijlelementen zijn vaker niet dan wel tijdloos.
  Het kan zeker om iets super eigenzinnigs te maken wat nog steeds tijdloos is, maar dan moet je echt jezelf durven laten zien als filmmaker en niet bang zijn om anders dan de trend te zijn.
  - Niet opvallen kan niet samengaan met extreem geposeerde shots, gimbal shots of drones die over mensen heen vliegen.

  En nu?

  Bedenk wat jullie belangrijk vinden in een film en ook zeker in jullie videograaf. Bekijk een aantal films van een videograaf, en vraag je af; Zie jij jullie hierin terug? Kijk dan naar de punten wat je belangrijk in werkwijze vindt, zoals het niet poseren, kleurgebruik en het vastleggen van echte momenten. Houd onze punten in jullie achterhoofd.

  Komt jullie wens overeen met wat jullie zien? Dan heb je een match. Voelt het off aan? Kijk vooral verder!

  Succes met jullie zoektocht!


BEKIJK OOK DEZE FILMS